Sekrety kuchni polskiej, innymi słowy co nas wyróżnia na tle kuchni innych narodowości

Kuchnia polska ukształtowała się na przestrzeni wieków pod wpływem rozmaitych narodowości. W rezultacie powstała kompozycja, jaka zachwyca smakiem, wonnością, jest grzejąca oraz sycąca. Jakie dania kuchni polskiej wyróżniają nas na tle innych krajów?

Co wpłynęło na kształt kuchni polskiej?
Polska przez stulecia stanowiła autentyczną mieszaninę kulturową. Obecne były w niej w następstwie tego różnorodne ceremoniały, kompozycje oraz smaki. Krajowa kuchnia zawiera w związku z tym szczegóły tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet niemieckiej. Co ważne, nieomalże każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego zjemy w dawnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam w owym czasie, gdy pojawimy się na Śląsku. Wskazać można także te dania, które typowe są dla całej kuchni lokalnej.

Bez czego rodacy nie wyobrażają sobie swojej diety?
Podstawę stanowi bezsprzecznie chleb. Wielu z nas nie umie z niego zrezygnować. W krajowej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, zakwaszana kapusta oraz ogórki, kartofle, kasze, przeróżne gatunki mięs.
Jakie są stereotypowe polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych nacji jest w szczególe to, iż najistotniejszym oraz najbardziej napełniającym pokarmem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie musi składać się z dwóch dań: zupy oraz drugiego dania. Potrawy, które zjeść wolno w Polsce to oczywiście:
•    pierogi z różnymi nadzieniami;
•    bigos;
•    gołąbki;
•    kotlet schabowy;
•    fasola po bretońsku.
Lubimy pyzy, kopytka oraz knedle, których bazą są oczywiście ziemniaki. Entuzjastycznie przyrządzamy z nich również placki ziemniaczane.
Kuchnia polska ma naprawdę dużo do zaproponowania. Cenią ją nie jedynie Polacy. Również przybywający do nas turyści podkreślają, iż jest wyśmienita oraz sycąca.