Dania staropolskie ciÄ…gle w modzie

Każda sztuka kulinarna cechuje siÄ™ wÅ‚asnymi tradycjami, ceremoniaÅ‚ami i czynnoÅ›ciami, jakie wykonuje siÄ™ z najwiÄ™kszÄ… starannoÅ›ciÄ…. W tym i kuchnia polska. To smutne, nie każdy rodzimy Polak zna siÄ™ na kuchni etnicznej choć w pięćdziesiÄ™ciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dosyć skÄ…pa i Å‚atwa. WiÄ™kszoÅ›ci z nas Å‚Ä…czy siÄ™ wyÅ‚Ä…cznie z pierogami (jakie sÄ… wybitnie cenione na caÅ‚ym globie), schaboszczakom, mizeriÄ… oraz kartoflami. Nic bardziej faÅ‚szywego. Pierogi uznaje siÄ™ za krajowe, przede wszystkim z powodu podawania ich na terenach kraju. Ale nie bez przyczyny jedna z odmian pierogów nosi nazwÄ™ ruskie. WedÅ‚ug historyków oraz znawców kuchni lokalnej, pierogi zostaÅ‚y niegdyÅ› sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych sÄ… one jednoczone z reguÅ‚y z PolskÄ…. Wolno dostać je w specjalnych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znajÄ… bezbÅ‚Ä™dnie smak schematycznych pierogów ruskich czy też żadnych innych, ale gdy mamy je na co dzieÅ„ na naszych stoÅ‚ach ciężko jest nam uznać ich atut. W koÅ„cu to tylko pożywienie. Jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla miÅ‚oÅ›ników oraz degustatorów, którzy przez peÅ‚ne życie wypróbowali setki różnorodnych daÅ„, swoistych dla przeróżnych części Europy czy Å›wiata. Skupmy siÄ™ niemniej jednak po raz kolejny na charakterystyce kuchni polskiej. Wszelkie artykuÅ‚y oraz skÅ‚adniki używane przez wieki poprzez polskie kury domowe tak faktycznie niewiele siÄ™ zmieniÅ‚y. Nie mamy tutaj na myÅ›li technologie jakÄ… sÄ… wytwarzane – na przykÅ‚ad jogurty.
Zobacz film