Esencja kuchni włoskiej- prostota i prawdziwe składniki

Jeśli idzie o makaron, Włochy są bezkonkurencyjne. Jako najogromniejsi fabrykanci i konsumenci na świecie spożywają na rok z grubsza pięćdziesięciu pięciu kilogramów pasty na osobę. Włosi są prawdopodobnie jedyną nacją, jaka z radością zjada makaron znacznie więcej aniżeli raz na dzień.

Włoski makaron – skąd ta popularność?
Makaron od zawsze był we Włoszech uważany (oraz gotowany) jako danie koronne, a nie jako bazowe cukry, jakie towarzyszą pożywieniom jako danie pomocnicze – np. w krajowej kuchni. Makaron – podany po przystawce i przed daniami mięsnymi lub też rybnymi – jest następnym imponującym przykładem typowej włoskiej wynalazczości. W kuchni włoskiej wolno odkryć makaron w formie ponad 300 przeróżnych kształtów (formati) – od najpopularniejszych, takich jak spaghetti i rigatoni, aż po niezwykłe regionalne odmiany świeżo wypieku makaronowego – i niemalże niekończącą się liczbę możliwych kombinacji składników, z których można skonstruować proste bądź wyszukane sosy, dopełniające prawdziwie włoski makaron właśnie.

Jak zrobić taki makaron?

•    Wszystko, czego wypada do sztampowego włoskiego makaronu to kompozycje takie jak: mąka durum-semolina 100 gram na jednostkę, 1 jajko na każde 100 gram mąki i niewielka ilość wody.
•    Sposób wykonania jest równie prosty, co indeks składników – po prostu wypada je wszelkie połączyć, wymieszać i ugnieść do uzyskania jednolitej masy, a na przykład pod przykryciem zostawić, by z pół godziny „odpoczął”.
•    Kiedy minie ustalone 30 minut wystarczy jedynie ciasto rozwałkować, zwinąć w rulonik i pokroić w wstążki o preferowanej grubości. Tak przygotowany makaron na ogół gotuje się w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty.

Zatem, jeśli masz zamiar zrobić makaron, zrób to jak należy: po włosku. Tak przygotowany makaron napełnij za pomocą ukochanych prawdziwych włoskich przepisów – z prostych, pysznych składników – bez żadnych gotowych fixów czy słoików. Tylko wtedy wolno w pełni rozkoszować się prawdziwym spaghetti carbonara czy też innym, równie apetycznym daniem. Prosto, czysto i smaczne -o to chodzi!