najlepsze włoskie jedzenie w Krakowie
|Kraków- nie tylko budowlane zabytki, jednakowoż również przepyszna kuchnia
Kraków to z pewnoÅ›ciÄ… jedno z najpiÄ™kniejszych oraz najbardziej dostatnich w tradycjÄ™ polskich miast – nie da siÄ™ kłócić z tym twierdzeniem. Mimo to stolica MaÅ‚opolski to nie wyÅ‚Ä…cznie Wawel i Å›liczne zabytki – to też kuchnia oraz regionalne dania oraz produkty, z których sÅ‚ynie Kraków. Wielu wÄ™drowców zdaje siÄ™ nie pamiÄ™tać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, ponieważ krakowscy kucharze majÄ… siÄ™ czym pochwalić, szczególnie, gdy chodzi o dania i regionalne produkty.
najlepsze włoskie jedzenie w Krakowie
Lokalne produkty z Krakowa
Nie byłoby kuchni bez renomowanych artykułów. Kraków słynie w głównej mierze z fenomenalnego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Gigantycznym powodzeniem cieszy się także masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy lub sól wielicka. Te produkty niejednokrotnie tworzą podstawy regionalnych dań kuchni Krakowskiej.
Sztuka kulinarna Krakowa – lokalne dania oraz potrawy
Choć kuchni Krakowa obfituje w ogrom wyÅ›mienitych regionalnych produktów – podróżnicy na ogół poszukujÄ… gotowych daÅ„, które za pomocÄ… przeżyć kubków smakowych opiszÄ… tradycjÄ™ kulinarnÄ… stolicy MaÅ‚opolski. I tutaj Kraków nie ma powodów do wstydu. Smakosze daÅ„ miÄ™snych mogÄ… pokusić siÄ™ o skosztowanie takich daÅ„, jak jagniÄ™cina podhalaÅ„ska, tuszka gÄ™si zatorskiej lub jagniÄ™cina jurajska z owcy olkuskiej. Dania rybne to tudzież karp w zalewie octowej lub też karp zatorski wÄ™dzony. Fanatycy zup muszÄ… skosztować żurek po krakowsku bÄ…dź też barszcz czerwony krakowski.
Jednakże to, z czego w najwiÄ™kszym stopniu sÅ‚ynie Kraków w Polsce oraz na caÅ‚ym globie to nie danie główne, zupa lub przystawka – to delikates, jaki wolno traktować jako zwykÅ‚y przysmak. Mowa naturalnie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wyglÄ…d przypomina pierÅ›cieÅ„ o konturze koÅ‚a. WyróżniajÄ… go też charakterystyczne sploty, które wyglÄ…dem przypominajÄ… warkocz. Oryginalne obwarzanki powinny posiadać Å›rednicÄ™ miÄ™dzy 12 a 17 centymetrów oraz ważyć do 120 gramów. Zwykle obwarzanki dekorowane sÄ… solÄ…, sezamem, makiem lub ewentualnie kompozycjÄ… suszonych ziół.
Mniej znanym, chociaż też uznawanym za lokalny przysmak Krakowa jest chleb prÄ…dnicki. Jest to ciemne pieczywo, wypiekane na bazie zakwasu żytniego. Pokrywa chleba zaciemniona jest otrÄ™bami żytnimi – chleb ten wolno rozpoznać również po specyficznych pÄ™kniÄ™ciach i grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).
http://mshg.pl/nasze-restauracje/kogel-mogel/
Jak widać, Kraków stoi nie wyÅ‚Ä…cznie Wawelem oraz Sukiennicami – to również raj dla smakoszy, jacy wypatrujÄ… oryginalnych, lokalnych regionalnych kuchni oraz produktów, za pomocÄ… których sÄ… w stanie o wiele przyzwoiciej poznać Kraków i jego okolice.